Boeken

Gewoon omdat koken leuk is en omdat het pas echt leuk wordt wanneer je kookt in een primitieve omgeving: een kookboekje met recepten voor de kampkeuken: De Vrolijke Kampkok. De ware liefhebber maakt deze recepten klaar op een houtvuur. Wil je dat een keer proberen, zoek dan een goede stoker uit. Wanneer je een beetje op elkaar bent ingespeeld, werkt het beter dan een zespits fornuis. Inmiddels is een vervolg verschenen: De Kampkok Kookt Vrolijk Verder. Als verzoeknummers heb ik nog gemaakt: De Kampkok Gaat op Kamers en De Kampkok Kookt Vegetarisch.

Kamperen
Voor Scouting is kamperen meer dan slapen in een tent. Het is de kans om jongens en meisjes avonturen te laten beleven. Scouting Nederland geeft voor leiding speciale cursussen voor het op kamp gaan met een groep kinderen. Vanaf 1980 was ik daarbij actief als trainer. Begin ’90 werd ik betrokken bij het schrijven van twee handboeken over kamperen: één voor jeugdleden en één voor leiding. In eerste instantie schreef ik een paar hoofdstukken. Vervolgens mocht ik de eindredactie gaan doen. Vooral het boek voor leiding vroeg nogal wat extra research en herschrijfwerk. René Nauta maakte er schitterende tekeningen bij. Het zijn twee boeken die ik zo weer zou willen schrijven.

Global Village
Tijdens de Wereld Jamboree in 1995 in Dronten was ik plaatsvervangend hoofd van het Global Development Village. Vanuit de hele wereld lieten Scoutingorganisaties daar zien op wat voor manieren zij maatschappelijk actief zijn. Maar er waren ook organisaties als Greenpeace, Unicef en Amnesty International, die lieten zien hoe jongeren mee kunnen bouwen aan een nieuwe wereld. Alle deelnemers aan de Jamboree waren een hele dag in het Global Development Village. Om ze enthousiast te maken zelf in eigen land projecten op te zetten, moest er een soort handboek komen. Dat boek moest ideeën bevatten, ervaringen van Scouts, het moest multicultureel zijn en multi-nationaal en het moest binnen een paar weken worden geschreven en daarna moest het nog een keer in het Engels en Frans worden vertaald. Het is allemaal nog net gelukt. Op de dag dat de Jamboree begon werden de 37.500 boeken afgeleverd. Dit alles dankzij de inzet van Geneviève Waldman, toen redactrice van uitgeverij Unieboek, het vertaalwerk van bureau WTS en de snelle tekeningen van René Nauta. Nog steeds kick ik op de gedachte dat een tekst van mij terecht is gekomen in 158 landen.

Subsidies
Welzijnswerk en subsidie vormen een soort Siamese tweeling. Jaarlijks gaan zo een paar miljoen aan subsidiegelden naar het jeugdwerk. Met dat geld wordt veel goed werk gedaan. Maar wat er precies mee wordt gedaan, bleef tot nu toe een beetje hangen tussen het ministerie van VWS en de jeugdorganisaties. Om een inzicht te geven in de besteding van het geld hebben Nederlandse Jeugdgroep, de branche-organisatie voor het georganiseerd jeugdwerk en het ministerie besloten een journalistiek boekje te laten maken over twee jaar projectsubsidie. Dat werd het boekje Actief en Betrokken. Voor de vormgeving zorgde Ton Baake uit Hengelo. De teksten zijn van mij.

Opvoeden
Van het een komt het ander. Via het boekje Actief en Betrokken kwam ik contact met Hans Janssen, beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maar ook auteur van boeken over opvoeding. Hij werkte aan een boek over sociale vaardigheden voor kinderen. “Of ik niet een hoofdstuk wilde schrijven over de rol die het jeugdwerk speelt op dit terrein?” Dat werd dus het boek Geen watjes, geen katjes. Hans Janssen en Alice Boreel hadden de redactie. Ik leverde het hoofdstuk over het jeugdwerk.

Creatief met subsidies
Bij PNO Consultants hoorde het tot mijn werk voor allerlei uitgaven van derden artikelen of hoofdstukken te schrijven over subsidies. Zo kwam ik ook in contact met SdU, voor velen nog bekend als de Staatsuitgeverij. Een van de fondsen had wel interesse in een boekje over het creatief omgaan met subsidies om meer te kunnen doen dan het reguliere budget voor de Wet werk en bijstand mogelijk maakt. Dat is het boekje Subsidies Compact geworden, niet echt een bestseller en inmiddels onderdeel van een losbladige uitgave.

Openbare werken
Het is fantastisch te zien over welke onderwerpen boeken worden geschreven. Wat zou je bijvoorbeeld denken over het onderwerp “Openbare werken voor raadsleden” om maar eens iets te noemen. Het boek bestaat echt en is een uitgave van de uitgeverij AVVIATO. Raadsleden kunnen er allerlei informatie in vinden die ze van pas komt bij het beoordelen van plannen voor wat zo mooi de “openbare ruimte” heet. Anita Hazenberg is de auteur. Ik mocht het hoofdstuk schrijven over subsidies.

Afval
Van 2006 tot en met 2015 werkte ik bij afvalverwerkingsbedrijf Twence als communicatieadviseur. Daar heb ik bij de opening van de Biomassa Elektriciteitscentrale het fotoboek BEC to the future samengesteld. Arthur Riet had het merendeel van de foto’s gemaakt.
Samen met mijn collega Engelien van Ham heb ik daar voor de leeftijdsgroep negen tot veertien jaar een voorlichtingsbrochure geschreven over de verwerking van afval en de mogelijkheden voor recycling. Gertjan Kleijne zorgde voor de illustraties.